La festa comarcal per la llengua arriba al Pinós el 3 d’abril
Prensa > Noticias de Pinoso

· El centre urbà de la localitat s’ha omplit hui de gent, de festa i reivindicació, amb motiu de la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, defensant “L’escola que ens fa lliures”.
La plaça de l’ajuntament i els voltants han sigut hui diumenge escenari d’una gran festa per la llengua valenciana, en la cinquena ocasió que el municipi del Pinós acull les Trobades, superant totes les expectatives, com s’ha pogut comprovar al llarg de tota la jornada en els diferents racons on hi havia activitats per a tot tipus de públic.

Les activitats s’han iniciat a les 9:30h amb una concentració i esmorzaret en el Centre Cultural del Pinós.
Sobre les 10:30h ha començat a escoltar-se la música tradicional per animar la cercavila amb els nans i gegants, colles de dolçaina i tabalet, grups de danses i muixeranga, que han recorregut els carrers del poble fins a arribar a la Plaça de l'Ajuntament.
Una vegada allí s’ha procedit a descobrir la placa commemorativa de la Trobada i les autoritats han donat la benvinguda a totes les persones presents, Silvia Verdú agraïa l’esforç de tots els centres educatius, així com a Lorena Escandell i Mª Sol Muñoz pel treball i assegurava “és un plaer i un orgull treballar en la nostra llengua”; Arnau Farràs, representant de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó reivindicava esta celebració “tornem a trobar-nos amb ganes i amb il·lusió per una escola democràtica i solidària. Són els i les mestres, les famílies i els les xiquetes la llavor perquè el valencià siga una llengua viva”. Per part de l’Escola Valenciana, Julià Jiménez es sentia molt satisfeta “per vorer tota esta gent del sud reivindicant la nostra cultura, amb l’objectiu de prestigiar i ensenyar la llengua”, el mateix reivindicava Delia Amorós, vicepresidenta del Consell Escolar Valencia “esta és la nostra oportunitat de traure la nostra llengua a passejar” i agraïa el treball diari de tota la comunitat educativa. Segons Brauli Montonya com a representant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua “la nostra preocupació és el valencià, promoure l’ús dins i fora de l’escola, en tots els àmbits”; Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la UA continuava amb la mateixa línia “ hem de fer del valencià el centre d’atenció perquè estiga més present i més valorat en totes les accions de la nostra vida.

Tancava el torn de paraula l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín “El Pinós hui és l’epicentre de l’ensenyament en valencià, és un orgull que el Pinós haja estat elegit com a seu de les Trobades, ens reafirma com gent que estima el valencià”, i afegia “compli 24 anys reivindicant una educació pública, de qualitat i en valencià”.
Tot seguit ha tingut lloc l’acte d’Inauguració de la XXIVa Trobada d'Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó, i des de les 11:30h ha començat l’activitat en cada racó del recinte, com els tallers preparats per les escoles, instituts i famílies que han acudit, s’han succeït també contacontes i les visites a la Torre del Rellotge… i també ha hagut temps per a ballar i gaudir amb el cantacançons Dani Miquel.

La fi de festa ha arribat després del lliurament de records als centres, associacions i institucions participants.
ORGANITZADORS I COL·LABORADORS

Enguany han participat centres educatius i famílies de l'Alguenya, la Romana, Petrer, Monòver, Novelda i el Fondó de les Neus, un total de 29, amb els seus respectius tallers escolars que anaven des de propostes de reciclatge a jocs d’orientació, passant per elaboració de punts de lectura, saquets aromàtics, titelles o maraques. També han estat presents representants dels seus respectius ajuntaments.
La nota cultural ha estat a càrrec dels nans i gegants del Pinós, acompanyats per la Colla de dolçainers del Grup de Danses del Pinós i la Rondalla-Coral “Monte de la Sal”, a més d’altres agrupacions culturals vingudes de localitats de la comarca, com “El Rogle”, muixeranga les Valls del Vinalopó, Novelda, Monòver i Petrer, , la Colla “el Terrós” de Petrer, Colla “Els Ous i el Sarnatxo” de la Romana, Colla “El Xirivell” de Monòver, Grup de danses del Fondó de les Neus, i la Rondalla, cors i danses de l'Alguenya.
També cal destacar la col·laboració de la Universitat d'Alacant, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Presidència GVA, d'Educació, Cultura i Esports, Andana Editorial, Bromera, Carnisseria Rico i Espinosa, els Mitjans de Comunicació Municipals del Pinós, Protecció Civil del Pinós, Policia Local del Pinós, STEPV, Ca’la'Bassa Companyia de Contes, mÓn d'animaciÓ i Llibreria Vázquez Such.

25 de març de 2022
La festa comarcal per la llengua arriba al Pinós el 3 d’abril
- La XXIV Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó s’ha presentat en la cerimònia dels premis Sambori
- El cartell anunciador de la Trobada és obra del pinoser Hugo Mira Pacheco, de 4t del CEIP “Santa Catalina”, guanyador del 1r premi del concurs de dibuix
- Enguany han segut guardonats 8 alumnes i una classe dels nostres centres educatius

El Premi Sambori té per objectiu promoure l’ús literari del valencià dins de l’àmbit escolar des de Primària fins a Batxillerat i cicles formatius; a més d’alumnes amb Necessitats Especials. I forma part de la celebració de la Trobada de Escoles en Valencià que enguany se celebra al Pinós el proper dia 3 de abril.
I per fer participes a tota la comarca d’aquesta festa, abans de fer el lliurament de premis s’ha projectat un vídeo amb la participació de tots els centres escolar del poble, on es conviden a retrobar-nos desprès de la pandèmia, per tornar a celebrar la festa per la nostra llegua, el Valencià, com a pobles agermanats.
Tot seguit, alumnat de l’IES “José Marhuenda Prats” del Pinós han presentat l’acte, explicant el significat del lema de les Trobades d’enguany “L’escola que ens fa lliures”, commemorant el centenari del naixement del escriptor Joan Fuster i la seua obra “Nosaltres, els valencians”.
També s'ha homenatjat a docents referents del nostre territori que han contribuït al coneixement de la nostra història, cultura, societat, economia..., com Rosa Mussons, del Pinós; Paquita Muñoz Durà, de la Romana; Reme Payá Payá, de Petrer; o Llum Sánchez Penalva, de Novelda.

Participació destacada ha tingut la mestra del Pinós Cari Gómez Espinosa,referent i compromesa en l’ensenyament en valencià al territori.
El dibuix que encapçala el cartell anunciador de la Trobada al Pinós ha sigut elaborat per l’alumne Hugo Mira Pacheco, de 4t del CEIP “Santa Catalina”, qui ha obtingut el primer premi de la convocatòria comarcal.
Després ha arribat el moment de lliurar els premis del concurs Sambori de literatura en valencià als protagonistes de la vetllada, l’alumnat de la comarca. El mestre Rafa Barroso, en representació del jurat comarcal del premi, Laura Font, presidenta de la Fundació Sambori i l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín Salar, han lliurat els guardons a les joves promeses de la literatura.
Laura Font, presidenta de la Fundació Sambori, ha expressat que “Escriure és important però escriure en la nostra llengua ho és fins i tot més. Les vostres paraules dibuixaran el món que volem”

Tots els anys la Trobada té una cançó que reflexa la festa i les ganes de gaudir tots junts. Amb ella i un ball, a càrrec de l’alumnat dels CEIP San Antón i CEIP Santa Catalina, han finalitzat els actes fins al pròxim dia de retrobament, el 3 d’abril, al centre urbà del Pinós.
En la preparació d’aquest esdeveniment han col·laborat l’escola infantil Municipal “La Cometa”, els col·lectius de famílies i les regidories d’Educació, Cultura i Mitjans de Comunicació Municipals.